Wszelkie słodkości wydają się być poza zasięgiem osób, które na co dzień muszą ściśle kontrolować poziom glikemii. Jednak wcale nie musi tak być. Może ciasto dla cukrzyka z cukrzycą typu 2 nie będzie tak słodkie jak to tradycyjnie przygotowane, ale dzięki odpowiednim składnikom może być jednocześnie smaczne i zdrowe!

Jak “ugryźć” ciasto dla cukrzyka typu 2?

Mały kawałek ciasta pełnego cukru lub miodu jako dodatek do zdrowego posiłku to jeszcze nie grzech dietetyczny, szczególnie jeśli po nim wyjdziemy na długi spacer. Na dłuższą metę nie będzie to jednak korzystne dla kontroli glikemii u osoby z cukrzycą typu 2. Aby jednak takie ciasto dla cukrzyka typu 2 było zdrowe, warto zwrócić uwagę, co do niego dodajemy.

Ciasta jemy głównie ze względu na ich słodki smak, który zazwyczaj uzyskiwany jest poprzez dodanie cukru, miodu czy syropu klonowego. Ponieważ diabetycy typu 2 powinni ich unikać, można do posłodzenia wykorzystać słodziki takie jak stewia czy ksylitol. Jedne słodziki mogą być słodsze od cukru, a inne mniej słodkie – warto przed użyciem sprawdzić na opakowaniu, w jakich proporcjach je wykorzystać w cieście dla cukrzyka typu 2.

Kolejną istotną sprawą jest wybór właściwej mąki - im wyższy typ tym lepiej. Mąki razowe i pełnoziarniste zawierają najwięcej błonnika, którego spożycie wydłuża wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Można również poeksperymentować z innymi rodzajami mąki, np. z ciecierzycy, która będzie zawierała większe ilości białka.

Koniecznie zwróć również uwagę na dodatki do ciasta dla cukrzyka typu 2. Zastąp słodkie suszone lub kandyzowane owoce o wiele zdrowszymi orzechami i pestkami.

Prosty przepis na ciasto dla cukrzyka

Poniższy przepis na korzenne ciasto dyniowe dla cukrzyka to wariacja jesiennej królowej - dyni i zimowego zapachu piernika.

Składniki (na jedną keksówkę)

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 100 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 160 g oleju
  • 600 g startej dyni
  • 2 łyżeczki gotowe przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru i 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania korzennego ciasta dyniowego dla cukrzyka

Do jednej miski wymieszaj wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzep jajka z olejem i kilkoma kroplami aromatu, a następnie przelej mieszankę do suchych składników. Na koniec dodaj startą dynię i dokładnie wszystko wymieszaj. Dla urozmaicenia dodaj również posiekane orzechy. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35-40 minut w 180⁰C.