Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się z insulinooporności przede wszystkim u osób dorosłych i starszych.

W wyniku otyłości lub nadwagi komórki ciała stają się oporne na insulinę i wtórnie komórki beta, które ją produkują zostają uszkodzone. Dodatkowymi czynnikami są nieprawidłowe nawyki żywieniowe i ograniczenie aktywności fizycznej.

Przy tym typie cukrzycy w momencie rozpoznania choroby ok. 50% komórek beta jest aktywnych, organizm produkuje jeszcze swoją własną insulinę. Dlatego chory na cukrzycę typu 2 na początku są leczeni za pomocą diety i leków doustnych (zmniejszających insulinooporność lub zwiększające wydzielanie insuliny) oraz mają zwiększyć aktywność fizyczną. Po kilku latach (zależy od organizmu) choroby coraz więcej komórek beta zostaje zniszczonych i w konsekwencji konieczne jest przyjmowanie insuliny z zewnątrz.

Na cukrzycę typu 2 choruje 90% osób z cukrzycą, ostatnio dotyczy również młodych dorosłych i dzieci.