Pen jest specjalnym wstrzykiwaczem przypominającym wieczne pióro (ang. “pen” - pióro, długopis), ponieważ podobnie wymienia się w nim wkłady - w piórze są to naboje z atramentem, w penie fiolki z insuliną. Na końcówkę pena zakłada się igłę, tak jak stalówkę na pióro. Długość i grubość igły jest indywidualnym wyborem użytkownika, dostępny jest szeroki wybór igieł dopasowanych do różnych grup m.in. wiekowych.
Pokrętło z przyciskiem do podawania jest wyposażone w miarkę, najczęściej z podziałem co 0,5 jednostki (zdarzają się też co 1 lub 2 jednostki). Zapewnia to precyzyjne podanie nawet najmniejszych dawek insuliny. Peny są wytwarzane przez firmy produkujące insulinę i dostępne tylko u diabetologa lub diabetologa dziecięcego.

Fiolka insuliny w penie jest zdatna do podawania przez okres 4-6 tygodni (w zależności od producenta). Należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej (do 25 stopni).

Jak prawidłowo wykonać iniekcję insuliny?

  • Dokładnie umyjmy ręce ciepłą wodą z mydłem
  • Do każdej iniekcji należy używać nowej igły - jedna igła, jedna iniekcja
  • Przed ustawieniem dawki do podania trzeba sprawdzić drożność igły - w tym celu ustawiamy 1 jednostkę według podziałki i trzymając pen igłą do góry wypuszczamy insulinę. Jeżeli nie pokaże się kropla igłę należy wyrzucić i nałożyć nową (również sprawdzić jak poprzednią).
  • Miejsca podania nie dezynfekujemy
  • Aby insulina została prawidłowo wchłonięta powinno się ją aplikować techniką adekwatną do długości igły (igła w całości powinna znaleźć się w ciele, nie np. w połowie), tak aby została podana do tkanki podskórnej, a nie domięśniowo czy w skórę właściwą (może to spowodować zbyt gwałtowne wchłanianie lub przeciwnie - brak wchłaniania).
  • W celu uniknięcia wypłynięcia insuliny należy przed wyjęciem igły z miejsca iniekcji odczekać ok. 10 sekund. Igłę trzeba wyjąć powoli bez gwałtownych ruchów.
  • Zalecana jest rotacja miejsc iniekcji aby zapobiec przerostom tkanki i w konsekwencji upośledzeniu wchłaniania insuliny.