Mało jest osób, które nie miałyby problemu z odmówieniem sobie słodkości od czasu do czasu. O ile większość osób może sobie na nie pozwolić, to niestety diabetyk już nie ma tak łatwo. Tradycyjne ciasta z powodu swojego składu mogą negatywnie wpłynąć na poziom glukozy we krwi i lipidogram. Dlatego tak ważna jest wiedza, w jaki sposób przygotować ciasto dla cukrzyka, o czym dowiesz się z tego artykułu.

Dlaczego tradycyjne ciasta dla cukrzyków mogą być niebezpieczne?

W polskiej kuchni głównie królują potrawy, które niekoniecznie można zalecić diabetykowi. Dotyczy to również ciast, tortów i innych słodkości. Do pieczenia najczęściej wykorzystujemy białą mąkę pszenną, cukier, masło, śmietanę oraz dodatki takie jak owoce kandyzowane lub w syropie. W końcu każdy lubi słodkie i tłuste. Jednak z takimi ciastami dostarczamy sobie mnóstwo kalorii, cukrów prostych oraz tych gorszych tłuszczów nasyconych. Taki posiłek nie będzie obojętny wobec zdrowia. Oczywiście zdrowa osoba, nie objadająca się takimi słodkościami każdego dnia, raczej nie będzie mieć problemów ze zdrowiem. Dla cukrzyka to jednak zwiększone ryzyko hiperglikemii i hiperlipidemii, za czym idzie pogorszenie wyników leczenia i możliwość rozwoju powikłań.

Jak sprawić, by ciasto dla cukrzyka było bezpieczne?

Tradycyjne ciasta nie powinny na stałe znajdować się w diecie dla cukrzyka. Zjedzenie małego kawałka ciasta po zjedzeniu w miarę zbilansowanego posiłku nie stanowi większego problemu. Dla bezpieczeństwa zdrowotnego warto jednak zainteresować się sposobami na pieczenie ciast dla cukrzyka, odpowiednio dobierając mąkę, słodzik oraz inne składniki.

Mąka i cukier w cieście dla diabetyka

Mąka to oczywiście składnik ciast, który w sporej mierze wpływa na indeks glikemiczny. Najczęściej wykorzystywana mąka pszenna o dość niskim typie jest niemal całkowicie pozbawiona błonnika i składników mineralnych. Indeks glikemiczny wypieku możemy obniżyć poprzez kupienie innego rodzaju mąki, m.in.: ryżowej, owsianej lub z ciecierzycy. Już nawet pełnoziarnista mąka pszenna będzie znacznie lepszym wyborem niż ta o niskim typie.
Kluczowym wyborem w przypadku ciasta dla cukrzyka jest sposób słodzenia. Dla własnego dobra diabetyk powinien w jak największym stopniu wykluczyć cukier (również trzcinowy), miód, fruktozę, melasę, wszelkie syropy słodzące (np. syrop klonowy, ryżowy), a także takie „dietetyczne” zamienniki jak zmiksowane daktyle. Wszystkie te substancje posiadają wysoki indeksy glikemiczny oraz szybko powodują wzrost stężenia glukozy we krwi, a tego oczywiście staramy się uniknąć w leczeniu cukrzycy. Na szczęście jest coraz łatwiejszy dostęp do słodzików o niemal zerowej kaloryczności i bardzo niskim indeksie glikemicznym poniżej 10. Popularnymi i bezpiecznymi wyborami są stewia, ksylitol, czy erytrol – każde z nich spokojnie można wykorzystywać do wypieków. Koniecznie trzeba tylko zwrócić uwagę na stopień słodkości opisany na opakowaniu. Przykładowo: stewia jest o wiele słodsza od cukru, a w zbyt dużej ilości ma gorzkawy posmak, zaś ksylitol jest trochę mniej słodki od sacharozy z cukru.

Inne wskazówki przy pieczeniu ciasta dla cukrzyka

Na zdrowotność ciasta dla cukrzyka wpływają również inne składniki:
● owoce kandyzowane, suszone i te z syropów zastąp świeżymi lub mrożonymi owocami albo bezcukrowymi dżemami;
● możesz dodać do swoich ciast dla diabetyka orzechy i pestki;
● do galaretki lub masy z budyniu wykorzystaj zdrowy słodzik;
● śmietanę wybierz z jak najmniejszą zawartością tłuszczu;
● zamiast masła wybierz olej rzepakowy lub oliwę, aby poprawić skład kwasów tłuszczowych;
● unikaj utwardzonych margaryn, które zawierają tłuszcze trans, gdyż te również negatywnie wpływają na lipidogram.

Przepis na ciasto dla cukrzyka

Składniki (porcja na typową keksówkę):
● 250 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
● 150 g ksylitolu
● 3 łyżki niesłodzonego kakao
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● 1 łyżeczka sody oczyszczonej
● 100 g orzechów włoskich
● 3 łyżki oliwy
● 4 jaja
● ok. 0,5 szklanki wody
● 200 g mrożonych wiśni


W jednej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre, dodając tylko połowę wody. Mieszamy zawartość obu misek oraz wiśnie (wciąż zamrożone). Dolewamy wodę, jeśli masa wciąż jest sucha i niezbyt lepiąca. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180⁰C przez 40-50 minut i pyszne ciasto dla cukrzyka jest gotowe.