Słodki prezent na Walentynki: Torcik czekoladowy w serduszku dla cukrzyków
Diabetyk24.pl
14 lutego 2024Zaskocz swoją drugą połówkę wyjątkowym prezentem na Walentynki! Odkryj przepis na torcik czekoladowy w kształcie serduszka, idealny dla osób z cukrzycą. Delikatna kombinacja smaków bez dodatku cukru rónież zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienie. Zdobądź serca swoich bliskich zdrowym i smacznym deserem!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 180 g erytrytolu
- 5 łyżek wody
- 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie:
- 200 g mrożonych wiśni
- 1 łyżka erytrolu
- 8 g skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki pudru erytrytolu
- 200 g borówek
- 100 g malin
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno dodając stopniowo erytrytol w kilku turach.
2. Ubijaj białka dopóki erytrytol się nie rozpuści.
3. Wymieszaj żółtka z wodą, dodaj do ubitych białek, delikatnie wymieszaj.
4. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia razem wymieszaj, przesiej w kilku turach do masy jajecznej, wymieszaj bardzo delikatnie do połączenia składników.
5. Przełóż biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz do suchego patyczka w 170 stopniach przez 45 minut.
Wiśnie:
1. Rozmroź wiśnie np. w mikrofalówce.
2. Dodaj do wiśni erytrytol i skrobię ziemniaczaną.
3. Przełóż do rondelka i podgrzewaj do zagotowania wiśni. Ostudź.
Krem:
1. Ubij razem schłodzoną śmietankę, mascarpone i erytrtyol do otrzymania gęstej masy.
Składanie tortu:
1.Odetnij twardą skórkę z góry biszkoptu. Przekrój ostudzony biszkopt na 2 części.
2. Nasącz biszkopty gorzką herbatą.
3. Nałóż ½ kremu śmietankowego oraz wiśnie.
4. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz herbatą, nałóż krem i owoce.
5. Schłódź w lodówce przez kilka godzin.
1 porcja:
335 kcal | 1,8 WW | 2,6 WBT | 18,3 g węglowodanów | 24,8 g tłuszczu | 8,2 g białka