Słodki prezent na Walentynki: Torcik czekoladowy w serduszku dla cukrzyków

cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
przepisy
dieta

Diabetyk24.pl

14 lutego 2024
Słodki prezent na Walentynki: Torcik czekoladowy w serduszku dla cukrzyków

Zaskocz swoją drugą połówkę wyjątkowym prezentem na Walentynki! Odkryj przepis na torcik czekoladowy w kształcie serduszka, idealny dla osób z cukrzycą. Delikatna kombinacja smaków bez dodatku cukru rónież zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienie. Zdobądź serca swoich bliskich zdrowym i smacznym deserem!

Składniki: 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 180 g erytrytolu 
  • 5 łyżek wody
  • 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 30 g kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka erytrolu 
  • 8 g skrobi ziemniaczanej 

Krem:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki pudru erytrytolu 
  • 200 g borówek
  • 100 g malin 

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno dodając stopniowo erytrytol w kilku turach.  
2. Ubijaj białka dopóki erytrytol się nie rozpuści.  
3. Wymieszaj żółtka z wodą, dodaj do ubitych białek, delikatnie wymieszaj.  
4. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia razem wymieszaj, przesiej w kilku turach do masy jajecznej, wymieszaj bardzo delikatnie do połączenia składników.  
5. Przełóż biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, piecz do suchego patyczka w 170 stopniach przez 45 minut. 

Wiśnie:  
1. Rozmroź wiśnie np. w mikrofalówce.  
2. Dodaj do wiśni erytrytol i skrobię ziemniaczaną.  
3. Przełóż do rondelka i podgrzewaj do zagotowania wiśni. Ostudź. 

Krem:

1. Ubij razem schłodzoną śmietankę, mascarpone i erytrtyol do otrzymania gęstej masy.

Składanie tortu: 
1.Odetnij twardą skórkę z góry biszkoptu. Przekrój ostudzony biszkopt na 2 części. 
2. Nasącz biszkopty gorzką herbatą.  
3. Nałóż ½ kremu śmietankowego oraz wiśnie.  
4. Przykryj drugim biszkoptem, nasącz herbatą, nałóż krem i owoce.  
5. Schłódź w lodówce przez kilka godzin. 

1 porcja:

335 kcal | 1,8 WW | 2,6 WBT | 18,3 g węglowodanów | 24,8 g tłuszczu | 8,2 g białka

 


Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką