Pasjonatka z Diabetyka24. Założyła portal z misją

przepisy
dieta
diabetologia

Aleksandra Zalewska - Stankiewicz

25 września 2023
Pasjonatka z Diabetyka24. Założyła portal z misją

Anna Juranek, związana z firmą Diabetyk24, z zawodu jest dietetyczką. Razem z koleżanką założyły www.portaldietetyczny.pl, poprzez który pomagają pacjentom odnaleźć się w chaosie informacyjnym dotyczącym zasad żywieniowych w cukrzycy. 


 

Ilu klientów dziś przyszło zasięgnąć porady w sklepie Diabetyk24, w którym Pani pracuje?
 

Kilkudziesięciu. Najczęściej to dzieci z rodzicami, ponieważ sklep mieści się przy ul. Żwirki i Wigury w Warszawie, w pobliżu poradni diabetologicznej na terenie Polikliniki II Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego. Z firmą Diabetyk24 jestem związana od pięciu lat i zauważam, że zdecydowanie przybywa osób z cukrzycą. Chorują coraz młodsze dzieci. 

Odwiedzają Was zarówno osoby, które niedawno usłyszały diagnozę, jak i te, które chorują od lat. Z czym pacjenci mają największy problem? 

Dużym problemem jest chaos informacyjny i mnogość informacji, zwłaszcza jeśli chodzi o zasady żywieniowe. W mediach społecznościowych jest wiele profili, które zachęcają do stosowania różnych strategii żywieniowych, niekoniecznie posiadających potwierdzenie w oficjalnych rekomendacjach i zaleceniach. Bardzo często od pacjentów robiących u nas zakupy słyszę, że są zagubieni i nie wiedzą, jak poruszać się w systemie. Aby pomóc im odnaleźć się w procesie terapeutycznym razem z koleżanką Agnieszką Miłkowską, założyłyśmy www.portaldietetyczny.pl.

Pani Agnieszka, podobnie jak Pani, jest dietetyczką. Co skłoniło Was do tego, aby połączyć siły?

Pomysł na portal zrodził się na drugim roku studiów z zakresu dietetyki klinicznej, na których się poznałyśmy. Podjęłyśmy je w 2018 roku, aby rozszerzyć swoją wiedzę i móc dzielić się nią z pacjentami. Już wcześniej działałyśmy w obszarze ochrony zdrowia. Ja współpracowałam z małymi diabetykami. Ten czas uświadomił mi, jak ważna w procesie leczenia i dochodzenia do zdrowia jest właściwa dieta. Kiedy zakładałyśmy portal, traktowałyśmy go jako miejsce do uczenia się i dzielenia informacjami zdobytymi na studiach.  


 

Coś się w tym zakresie zmieniło?

Portal znacznie rozszerzył się tematycznie i jego zasięgi są coraz większe. Nie zmieniło się jedno – nadal podchodzimy do tego projektu z ogromną pasją. Zależy nam na tym, aby dzielić się wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Nie spoczywamy na laurach – chcemy dostarczać naszym czytelnikom najnowszej wiedzy. W związku z tym wciąż się edukujemy z zakresu dietetyki, biorąc udział w różnego rodzaju szkoleniach i kursach. Ja na przykład w tym roku ukończyłam certyfikowany kurs społecznego edukatora diabetologicznego, a Agnieszka brała udział w zajęciach Dietetyka Okiem Biochemika na Uniwersytecie Warszawskim.

Na jakich treściach skupia się www.portaldietetyczny.pl?

Głównym obszarem, który chcemy rozwijać, są choroby i schorzenia o podłożu metabolicznym takie jak cukrzyca typu 1 i 2, insulinooporność a także zaburzenia lipidowe. W początkowym stadium zaburzenia metaboliczne nie dają wyraźnych objawów, w związku z tym pacjenci często nie mają świadomości o istnieniu choroby. Zależy nam, aby uświadamiać czytelnikom, że wczesna diagnostyka i zmiana stylu życia, a w szczególności nawyków żywieniowych, mają kluczowe znaczenie w zapobieganiu rozwojowi zaburzeń. Chciałybyśmy dzielić się z naszymi odbiorcami wiedzą merytoryczną, ale także podpowiadać, w jaki sposób można bilansować posiłki, z jakich produktów korzystać, pomagać w wyborach żywieniowych. Jednym z naszych działań jest tworzenie przepisów, które wydawane są w formie ebooków, w ramach kooperacji z Maciejem Łysiakiem, który choruje na cukrzycę typu 1 i prowadzi kanał na YouTube „Nie słodzę - kanał o cukrzycy”. Bazą przepisów są produkty o niskim indeksie glikemicznym, o wysokiej wartości odżywczej, odpowiednio zbilansowane. Nasze pomysły kierujemy właśnie do osób z zaburzeniami metabolicznymi.

Cukrzyca typu 2 stała się prawdziwą plagą. Jakie błędy żywieniowe najczęściej do niej prowadzą?

Rzeczywiście, najczęściej występującym typem cukrzycy u osób dorosłych jest cukrzyca typu 2. Stanowi ona od 85 do 90 procent wszystkich przypadków cukrzycy. Główną rolę w jej patogenezie odgrywa upośledzone wydzielanie insuliny i zwiększona oporność na insulinę. I tutaj muszę wspomnieć o otyłości, zwłaszcza brzusznej, która jest najczęstszym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2. Im wyższy wskaźnik BMI, tym większe ryzyko wystąpienia tej choroby. Dodam, że otyłości i cukrzycy „dwójce” często towarzyszy insulinooporność. Jeśli chodzi o błędy żywieniowe – to nierównowaga w bilansie energetycznym – z reguły jemy więcej niż powinniśmy. Nasza dieta jest mało urozmaicona, posiłki spożywamy nieregularnie, pomiędzy nimi często podjadamy. Jemy sporo taniej, wysoko przetworzonej żywności. 

Co może pomóc w opanowaniu otyłości, z którą zmaga się coraz więcej Polek i Polaków?


 

Prowadzenie dzienniczka żywieniowego – takie publikujemy na naszym portalu. Dzięki tej metodzie zwiększa się świadomość żywieniowa pacjentów. Z dobrze prowadzonego dzienniczka można wyczytać wiele informacji np. o ilości i jakości spożywanych posiłków i wypijanych płynów. Można dowiedzieć się, na ile dieta jest urozmaicona, czy zawiera odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, jakie są preferencje i nawyki żywieniowe pacjenta, po jakich posiłkach odczuwa dolegliwości jak np. senność. 

Co jest kluczowe w postępowaniu dietetycznym u pacjentów z cukrzycą?

Bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie choroby, aby zastopować jej rozwój. Jeśli diagnozę już mamy, trzeba podjąć działania mające na celu zmianę dotychczasowego stylu życia w tym zastosowanie odpowiedniej diety, zwiększenie aktywności fizycznej, a w uzasadnionych przypadkach wdrożenie farmakoterapii. Nieleczona cukrzyca może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych. Dlatego jednym z kluczowych elementów dietoterapii u pacjentów z cukrzycą, oprócz zmiany stylu życia, jest regularne monitorowanie stężenia glukozy w celu uzyskania wyrównania metabolicznego oraz przeciwdziałania epizodom hipoglikemii i hiperglikemii. Warto wiedzieć, że zarówno utrzymujące się zwiększone stężenie glukozy we krwi, jak i wahania glikemii, są niekorzystne dla zdrowia. W stanach hiperglikemii nasila m.in. się proces glikacji białek, który przyspiesza wystąpienie powikłań w małych i dużych naczyniach krwionośnych (mikro- oraz makroangiopatii).

Często podkreśla Pani, że edukacja powinna zacząć się od najmłodszych. Mimo dużej dostępności do różnorodnych produktów, często rodzice nie do końca wiedzą, czym się kierować przy komponowaniu posiłków dla dzieci. Jakie ma Pani dla nich rady?

Do wystąpienia cukrzycy typu 2 często prowadzą mało urozmaicona i monotonna dieta oraz niskie spożycie warzyw i owoców. Dodajmy do tego nadmiar cukrów prostych i tłuszczy trans w diecie, a także podjadanie między posiłkami. Źródłem nawyków żywieniowych wśród dzieci, także tych nieprawidłowych - jest najbliższe otoczenie dziecka – dom rodzinny czy szkoła. Duże znaczenie odgrywają również media społecznościowe, z których dzieci i młodzież czerpią inspirację i wiedzę. Powszechny dostęp do przetworzonej żywności, spożywanie gotowych posiłków to tylko niektóre z niebezpieczeństw, które czyhają na dzieci i mają wpływ na kształtowanie późniejszych nawyków żywieniowych i utrwalanie ich w późniejszych latach życia. Natomiast na wystąpienie cukrzycy typu 1,  która stanowi około 5% wszystkich przypadków cukrzycy oraz 85% przypadków cukrzycy wśród dzieci i młodzieży poniżej 20 roku życia, nawyki żywieniowe nie mają bezpośredniego przełożenia. Jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym, w którym trzustka nie wytwarza insuliny lub wytwarza ją w niewielkim stopniu. Jednak mimo to już od najmłodszych lat trzeba uczyć dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych. 

Powiązane artykuły

Sport w cukrzycy? Oczywiście, ale z głową
Sport w cukrzycy? Oczywiście, ale z głową

Aleksandra Zalewska - Stankiewicz

10 marca 2023

Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką