Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
przepisy
Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk
5 kwietnia 2023Wilgotna, mocno czekoladowa, puszysta... Taka jest właśnie razowa babka czekoladowa! Pomimo użycia orkiszowej mąki razowej babka pięknie wyrasta i jest przepyszna, a jednocześnie ma niższy IG. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady. Istna czekoladowa rozpusta!
15 porcji
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 150 g erytrytolu
- 2 jajka
- 400 g jogurtu greckiego
- 125 ml mleka
- 260 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 45 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g masła + 10 g mąki do formy
Instrukcja wykonania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia.
- Miękkie masło i erytrytol ubijamy na jasną, puszystą masę przez 5-10 minut.
- Wbijamy jajka, kolejno, jedno po drugim cały czas dokładnie miksując masę.
- Dodajemy jogurt grecki, mieszamy.
- Następnie dodajemy suche składniki i mleko i mieszamy ciasto widelcem tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane to wyjdzie zakalec.
- Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Ciasto przekładamy do formy do ¾ wysokości.
- Wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ciasto ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mleka
- 30 g masła
Instrukcja wykonania polewy:
- Zagotowujemy mleko, dodajemy czekoladę, masło, odstawiamy na 5 minut.
- Dokładnie mieszamy polewę i polewamy nią babkę.
Na 1 porcję
Energia | Białko | Węglowodany | Tłuszcze | WW | WBT |
249 kcal | 7,5 g | 19 g | 15,9 g | 2 | 1,7 |
Warto sprawdzić
cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
przepisy
Domowe lody truskawkowe dla cukrzyka
cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
Mity na temat cukrzycy
cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
Wyleczenie cukrzycy - dementujemy mity!
cukrzyca typu 1
stopa cukrzycowa
Cukrzyk w gabinecie kosmetycznym
pompy insulinowe
Pompa insulinowa - czym jest? Kto ją używa?
cukrzyca ciążowa