Pełnoziarniste pierniczki dla diabetyka na Święta: Wspólne gotowanie z radością
cukrzyca typu 1
Diabetyk24.pl
22 grudnia 2023![Pełnoziarniste pierniczki dla diabetyka na Święta: Wspólne gotowanie z radością](/blog-section/media/4788/download/pierniczki.png?v=1)
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, pełen wspomnień i tradycji. W tym wyjątkowym okresie, kiedy aromaty cynamonu, imbiru i miodu unosią się w powietrzu, warto stworzyć świąteczną atmosferę również poprzez wspólne gotowanie. Czas na pełnoziarniste pierniczki, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale są także przyjazne dla diabetyków.
Składniki ( 40 szt.):
- 50 g erytrolu
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka kakao (5 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 50 g gorzkiej czekolady
- 20 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż masło i podgrzej do rozpuszczenia.
- Dodaj erytrol i miód dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę korzenną oraz sodę i wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj przestudzone rozpuszczone składniki, wbij całe jajo.
- Całość wyrabiaj łyżką. Masa będzie lekko lepiąca ale taka ma być jego konsystencja.
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki.
- Stolnicę lub matę do ciasta oprósz mąką, wyrób chwilkę ciasto i rozwałkuj je na grubość 4-5 mm.
- Wykrój ciastka i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piecz przez ok 5-6 minut.
- Wyjmij i ostudź. Ozdób roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Pieczinki GOTOWE! Smacznego!
1 sztuka
43 kcal | 0,5 WW | 0,2 WBT | 5,2 g węglowodanów | 2 g tłuszczu | 0,9 g białka
sylius.ui.loading
sylius.ui.loading
sylius.ui.loading
Powiązane artykuły
sylius.ui.loading