Ładowanie . . .
Ładowanie . . .

Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

przepisy

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023

Wilgotna, mocno czekoladowa, puszysta... Taka jest właśnie razowa babka czekoladowa! Pomimo użycia orkiszowej mąki razowej babka pięknie wyrasta i jest przepyszna, a jednocześnie ma niższy IG. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady. Istna czekoladowa rozpusta!

15 porcji

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła 
  • 150 g erytrytolu 
  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 125 ml mleka 
  • 260 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 
  • 45 g kakao
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 g masła + 10 g mąki do formy

Instrukcja wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. 
  3. Miękkie masło i erytrytol ubijamy na jasną, puszystą masę przez 5-10 minut.
  4. Wbijamy jajka, kolejno, jedno po drugim cały czas dokładnie miksując masę.
  5. Dodajemy jogurt grecki, mieszamy. 
  6. Następnie dodajemy suche składniki i mleko i mieszamy ciasto widelcem tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane to wyjdzie zakalec. 
  7. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 
  8. Ciasto przekładamy do formy do ¾ wysokości.
  9. Wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ciasto ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.  

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mleka 
  • 30 g masła 

Instrukcja wykonania polewy:

  1. Zagotowujemy mleko, dodajemy czekoladę, masło, odstawiamy na 5 minut. 
  2. Dokładnie mieszamy polewę i polewamy nią babkę. 

Na 1 porcję

EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
249 kcal7,5 g19 g15,9 g21,7


 

 

Powiązane artykuły

Szarlotka dla cukrzyka
Szarlotka dla cukrzyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe

Katarzyna Startek | dietetyk

18 stycznia 2022
Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków
Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

13 lutego 2023

Pobierz naszą aplikację

Diabetyk24.pl zawsze pod ręką