Ładowanie . . .
Ładowanie . . .

Szarlotka dla cukrzyka

przepisy

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023

Rewelacyjna szarlotka owsiana! Idealne ciasto na świąteczny stół lub do niedzielnej kawy. Bazą ciasta są płatki owsiane, które mają dużo niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, zawierają też sporą ilość błonnika! Szarlotka jest przepyszna, delikatna, ma orzechowy posmak i jest bardzo prosta w przygotowaniu.


Smacznego! :)


Składniki na 12 porcji

  • 340 g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych
  • 50 g mielonego erytrytolu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 jajko 
  • 1250 g obranych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Instrukcja wykonania:

  1. Płatki owsiane, erytrytol i proszek do pieczenia mielimy w robocie kuchennym na pył. 
  2. Dodajemy pokrojone masło i siekamy ciasto do połączenia składników. 
  3. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do jednolitej konsystencji. 
  4. Dzielimy ciasto na 2 części - jedną wylepiamy dół tortownicy, drugą część wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. 
  5. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce na drobne plastry, mieszamy z cynamonem i przekładamy do tortownicy. 
  6. Ścieramy zamrożone ciasto na tarce i posypujemy wierzch naszego ciasta powstałą kruszonką.
  7. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 60 minut. 

W przepisie używamy formy kwadratowej 20x20 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. 

Na 1 porcję

EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
330 kcal5,3 g31,6 g20,6 g3,22

Powiązane artykuły

Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe

Katarzyna Startek | dietetyk

18 stycznia 2022
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023
Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków
Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

13 lutego 2023

Pobierz naszą aplikację

Diabetyk24.pl zawsze pod ręką