Bezuciskowe, bezszszwowe, chroniące przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi oraz wykonane z naturalnych włókien – takie warunki powinny spełniać skarpety dla osób chorujących na cukrzycę. Noszenie dobrze dobranego obuwia i skarpet to elementy zapobiegania zespołowi stopy cukrzycowej u diabetyków.

Podwyższony poziom cukru we krwi (w szczególności utrzymująca się przez długi czas hiperglikemia) sprzyja rozwojowi przewlekłych powikłań cukrzycy. Jednym z nich jest zespół stopy cukrzycowej, który charakteryzuje się owrzodzeniami, opuchlizną, pęknięciami skóry, deformacjami (całej stopy i paznokci) oraz zmianami martwiczymi na stopie. Na rozwój tego powikłania narażeni są przede wszystkim diabetycy niedostatecznie kontrolujący glikemię, w tym osoby dotknięte neuropatią cukrzycową, czyli mające zaburzenia czucia w stopach. Elementem zapobiegania rozwojowi stopy cukrzycowej jest noszenie skarpet przeznaczonych dla problematycznej skóry diabetyków.

Skarpety dla diabetyków – właściwości

Skarpety dla diabetyków wyglądem nie różnią się od swoich „zwykłych” odpowiedników. Mają jednak szereg właściwości, które pozwalają na lepszą higienę stóp i ochronę przed otarciami czy urazami przebiegającymi z przerwaniem ciągłości skóry, które w przypadku osób chorujących na cukrzycę są szczególnie niebezpieczne.

Jakie skarpety powinni nosić diabetycy?

  • Bezuciskowe , aby nie ograniczać swobodnej cyrkulacji krwi do stopy. Cukrzyca typu 2 przyspiesza procesy miażdżycowe, w efekcie czego tkanki stóp pacjentów często są niedotlenione i nieodżywione, a to jest główną przyczyną powstawania tzw. stopy cukrzycowej niedokrwiennej. Dlatego tak ważne jest, by skarpety nie uciskały okolic kostki zbyt ciasną gumą, co może być kolejnym (po miażdżycy) czynnikiem ograniczającym prawidłowe ukrwienie, a co za tym idzie odżywienie stopy.
  • Bezszwowe – pacjenci z cukrzycą często mają ograniczone, a niekiedy wręcz zupełnie zniesione czucie w stopach. Wynika to z neuropatii obwodowej, czyli uszkodzeń zakończeń nerwowych w stopach. Brak czucie niesie za sobą ryzyko mechanicznych uszkodzeń skóry, bo pacjent może nie czuć np., że ma kamień w bucie lub że stanął na czymś ostrym i zranił się w stopę. W taki sposób dochodzi do rozwoju tzw. stopy cukrzycowej neuropatycznej. Niewielkie otarcia, które u diabetyków mogą przekształcić się w duże rany, mogą powstawać także z powodu szwów w skarpetach. Stąd diabetykom rekomendowane są skarpety bezszwowe, które nie są zbyt luźne, dobrze przylegają do stopy, nie rolują się pod nią, ale jednocześnie jej nie obciskają.
  • Działanie antybakteryjne i antygrzybicze – takie właściwości skarpet gwarantują jony srebra dodawane do przędzy lub specjalne apretury. Cukrzyca osłabia układ odpornościowy przez co sprzyja zakażeniom grzybiczym skóry stóp i paznokci. Na skórze problem ten dotyczy najczęściej przestrzeni międzypalcowych, objawia się zaczerwienioną i piekącą skórą. Grzybicę paznokci można rozpoznać po matowej, nieco ciemniejszej, kruchej i łamliwej płytce.
  • Naturalne włókna – skarpety dla diabetyków zwykle wykonane są z przędzy bambusowej lub bawełnianej, czyli z włókien pochodzenia naturalnego. Nie gwarantują one wprawdzie „oddychania skórze” (człowiek nie jest płazem i nie zachodzi u niego wymiana gazowa przez skórę), ale nie ograniczają cyrkulacji powietrza i sprawiają, że stopa mniej się poci. A to zmniejsza ryzyko rozwoju grzybów, które najlepiej bytują w lekko wilgotnym i słodkim środowisku.

Skarpety z przędzy bambusowej

Jakie argumentów przemawia za tym, by pacjenci z cukrzycą wybierali skarpety z przędzy bambusowej?

Przędza bambusowa jest bardzo miękka i delikatna. Z tego powodu wykorzystywana jest do produkcji ubranek i akcesoriów dla noworodków i niemowląt oraz skarpet dla diabetyków i sportowców. Skóra diabetyków na stopach najczęściej jest cienka i przesuszona, łatwo dochodzi do jej przerwanie, dlatego wymaga delikatnego traktowania – mycia w łagodnych płynach, natłuszczanie kremami i miękkich, przyjaznych dla skóry włókien.

Bambus ma doskonałe właściwości higroskopijne, znacznie lepiej pochłania wilgoć niż bawełna (wchłania o ok. 60 proc. więcej wody / potu) i w ten sposób chroni przed rozwojem grzybicy. Z właściwości higroskopijnych wynika kolejna jego cecha – zdolności termoregulacyjne. Latem, odprowadzając pot z ciała bambus daje przyjemne uczucie chłodu, zimą izoluje skórę od wilgoci z otoczenia, dzięki czemu stopy są ciepłe. Skarpety z włókien bambusowych, zwykle wzbogacone o niewielką ilość lycry, dobrze przylegają do stopy minimalizując ryzyko otarć i pęcherzy. Sama przędza bambusowa jest trwała i łatwa w utrzymaniu.

Skarpety należy prać i suszyć odwrócone na lewą stronę, nawet przy wielokrotnym praniu zachowują swoje właściwości.