Sernik dyniowy dla diabetyka

przepisy
diabetologia

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

23 października 2023
Sernik dyniowy dla diabetyka

Sernik dyniowy to idealne połączenie tradycyjnego sernika z dodatkiem dyni, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Ten sezonowy przysmak z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe

Składniki na 8 porcji:

  • - 160 g ciastek zbożowych bez cukru np. Florbu
  • 60 g roztopionego masła
  •  500 g mielonego twarogu półtłustego np.
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 jaja 
  • 2 żółtka
  • 120 g erytrytolu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (30 g) 
  • 250 g puree z pieczonej dyni 

Sposób wykonania ciasta:

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W młynku/blenderze zmiel ciastka, dodaj roztopione masło, wymieszaj, wyłóż ciastkami dno tortownicy, dokładnie dociśnij. Wstaw do lodówki. 
  3. Zblenduj wszystkie składniki na sernik na gładką masę. 
  4. Wylej masę serową na schłodzony spód. 
  5. Wstaw do piekarnika naczynie z gorącą wodą na dolną półkę. 
  6. Piecz sernik przez 1,5 godziny w 150°C. Ostudź przed podaniem.

Energia

Białko

Węglowodany

Tłuszcze

WW

WBT

336

15 g

21,5 g

21 g

2,2

2,7


 

Powiązane artykuły

Zasady odżywiania

Diabetyk24.pl

11 kwietnia 2016
Tarta owsiana z owocami dla diabetyków
Tarta owsiana z owocami dla diabetyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

3 sierpnia 2023
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla diabetyka
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla diabetyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 września 2023
Sernik na zimno z owocami dla cukrzyków
Sernik na zimno z owocami dla cukrzyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

11 września 2023

Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką