Tarta owsiana z owocami dla diabetyków

przepisy
dieta

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

3 sierpnia 2023
Tarta owsiana z owocami dla diabetyków

Szukasz prostego i pysznego deseru, który zachwyci Twoich gości podczas spotkania rodzinnego? Tarta z owocami poleca się! Lato w pełni, dlatego warto korzystać z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy porzeczki, które świetnie sprawdzą się w tym przepisie! Owoce jagodowe charakteryzują się bardzo niskim IG i są doskonałym wyborem w diecie cukrzyka!


 

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g erytrtytolu
  • 100 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 450 g truskawek/malin/borówek
  • 1 łyżka (25 g ) skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Płatki owsiane, płatki migdałowe i erytrytol blendujemy na drobną mąkę. Można użyć mąki migdałowej i owsianej.
  2. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i zimną wodę, szybko wyrabiamy.
  3. Odstawiamy ciasto na 1 godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy około 30 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia oprószonym mąką.
  5. Kroimy truskawki w plastry, mieszamy ze skrobią, wykładamy na rozwałkowane ciasto.
  6. Zaginamy brzegi ciasta na owoce, dociskając je lekko.
  7. Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Na 6 porcji z borówkami

EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
316 kcal4,9 g39 g19,5 g
 
3,92

Na 6 porcji z truskawkami
 

EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
303
 
5,4 g34,5 g19,8 g3,5

2

Na 6 porcji z malinami
EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
3035,9 g37,8 g19,7 g3,8

2

Powiązane artykuły

Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023
Szarlotka dla cukrzyka
Szarlotka dla cukrzyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023
 Miód i cukrzyca – czy to bezpieczne połączenie?
Miód i cukrzyca – czy to bezpieczne połączenie?

Katarzyna Startek | dietetyk

14 sierpnia 2021

Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką