Święta z cukrzycą. Krótki poradnik dietetyczny dla diabetyka
Diabetyk24.pl
20 grudnia 2019Dla osób z cukrzycą Święta mogą stanowić szczególne wyzwanie. Z jednej strony troska o własne zdrowie, z drugiej – niechęć do restrykcji i odmawiania sobie spożywanych przez wszystkich wokół tradycyjnych bożonarodzeniowych posiłków.
Z myślą o pomocy pacjentom chorującym na cukrzycę przygotowaliśmy krótki poradnik, którzy pomoże przygotować się do świąt tak, by przeżyć je przyjemnie, nie oddziałując jednocześnie destruktywnie na swoje zdrowie.
Utrzymać cukier w ryzach
Co najlepiej jeść w czasie świąt?
Czas posiłku – czas przerwy od posiłku
Uważaj na ilość spożywanego alkoholu
Rodzaj alkoholu |
Maksymalna dzienna ilość dla kobiet
|
Maksymalna dzienna ilość dla mężczyzn
|
||
W mililitrach |
W miarach domowych |
W mililitrach |
W miarach domowych |
|
Piwo |
500 |
1 puszka/butelka |
750 |
1,5 puszki/butelki |
Wino |
150 |
1 mały kieliszek do wina
|
225 |
1,5 małego kieliszka do wina |
Napoje spirytusowe 40% |
50 |
1 kieliszek do wódki |
75 |
3 kieliszki do wódki |
Sięgając po alkohol pamiętaj o tym, że w tej grupie produktów znajdują się napoje o wysokim indeksie glikemicznym oraz o znaczącej ilości węglowodanów:
- 1 kieliszek białego wina półsłodkiego (150 ml) zawiera 0,4 wymiennika węglowodanowego (WW) a w takiej samej ilości słodkiego jest około 0,9 WW,
- w 1 butelce piwa (500 ml) znajduje się 1,4 WW,
- 1 kieliszek Martini zawiera 1,5 WW,
- 1 kieliszek likieru wiśniowego (50 ml) ma 1,7 WW.
Tradycyjne potrawy wigilijne – ile mają wymienników?
Określenie zawartości węglowodanów, białka i tłuszczu w potrawach bożonarodzeniowych może być dużym wyzwaniem – szczególnie, jeśli dania nie były przygotowywane przez nas. Żeby ułatwić Wam oszacowanie zawartości wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w wigilijnych potrawach, których dokładnego składu nie znacie przygotowaliśmy małą „ściągę”:
Potrawa |
Ilość |
Zawartość wymienników węglowodanowych (WW) |
Zawartość wymienników białkowo-tłuszczowych (WBT) |
Zupa grzybowa |
200 g (1 szklanka) |
0,3 |
0,3 |
Barszcz czerwony |
200 g (1 szklanka) |
0,8 |
0 |
Pierogi z kapustą i grzybami
|
100 g (2 sztuki) |
3,3 |
0,4 |
Karp smażony |
100 g karpia, łyżka mąki, 2 łyżki oleju |
1,1 |
2,9 |
Łazanki z kapustą i grzybami
|
100 g (około 5 łyżek) |
2 |
0,5 |
Śledzie w oleju |
50 g śledzia (połowa średniego płata) z dodatkiem oleju (1 łyżeczka) oraz cebulki |
0,1 |
1,1 |
Ryba po grecku |
1 talerzyk (baza to po 100 g dorsza i warzyw) |
0,8 |
2,5 |
Kluski z makiem |
100 g (mały talerz) |
3,3 |
1,5 |
Kutia |
100 g (porcja wielkości około ½ szklanki) |
2,3 |
1,1 |
Strucla z makiem |
40 g (1 kawałek) |
1,9 |
0,7 |
Piernik staropolski z powidłami i polewą czekoladową
|
70 g (1 kawałek) |
3,6 |
1 |