Diabetyk24: Czy desery dla diabetyków muszą być niesmaczne?

Agata Lewandowska: Oczywiście że nie. Cukrzyca narzuca nam pewne ograniczenia, ale można się do nich przyzwyczaić. Paradoksalnie te ograniczenia na dłuższą metę są dla nas czymś dobrym – cukier szkodzi nie tylko diabetykom i jego wykluczenie/ ograniczenie wyjdzie nam na dobre. W dzisiejszych czasach jesteśmy przyzwyczajeni do bardzo słodkich, wysoko-przetworzonych produktów i przestawienie się na nieco inne smaki przejściowo może być trudne, ale potem jest tylko lepiej.  Warto np. poszukiwać naturalnej słodyczy w niedosładzanych cukrem warzywach i owocach.

Książka "dla diabetyków" to książka dla kogo? Czy pisząc ją myślała Pani o rodzicu trzyletniego dziecka cierpiącego na T1, czy o świeżo zdiagnozowanym na T2 sześćdziesięciolatku z dziesiątkami lat przyzwyczajeń? 

To było bardzo trudne, ponieważ są różne rodzaje cukrzycy, sporo również zależy od wieku, doświadczeń z chorobą i przyzwyczajeń. Starałam się tak dobrać treść i przepisy, by w miarę możliwości każdy mógł odnaleźć coś dla siebie.

Diabetycy wiedzą przeważnie, że powinni zwracać uwagę na indeks i ładunek glikemiczny potraw. Czy na coś jeszcze? Na co zwraca uwagę dietetyk?

Zwracam uwagę, by w diecie była odpowiednia ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy. Oraz by posiłki nie dostarczały nadmiernej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych ponieważ zbyt duże ich spożycie może wpływać negatywnie na profil lipidowy (np. poziom cholesterolu). Pod przepisami zamieściłam ilość błonnika i kwasów tłuszczowych nasyconych w porcji.

Jestem diabetykiem, kupiłem książkę z deserami dla diabetyków, to znaczy, że od jutra rana mogę zacząć jeść tylko ciasta i przestać przejmować się chorobą?

Ciasta i desery to urozmaicenie codziennej diety – zarówno dla diabetyka jak i dla zdrowej osoby. We wszystkim należy zachować umiar J Na pewno nie można się objadać deserami w dużych ilościach czy zastępować nimi np. obiad czy kolację.

Pisze Pani we wstępie, że przepisy w tej książce są "czymś w rodzaju mniejszego zła", ale jednak zła? Czy w idealnym świecie diabetycy powinni unikać i tych potraw?

Tak naprawdę wszystko zależy od diabetyka i wyrównania jego choroby. Niektórzy z powodów zdrowotnych, muszą stosować bardziej restrykcyjny jadłospis niż inni i dla nich każdy deser, a nawet słodki owoc nie czymś polecanym.  Idealnie byłoby, gdyby desery zawierały bardzo mało węglowodanów, ale wszędzie tam gdzie pojawia się jakakolwiek mąka, płatki czy owoce – jest to trudne.

W sieci można przeczytać, że od słodzików dostaje się raka, albo, że są gorzkie. Czy to realne strachy? Czy są jakieś inne przeciwwskazania? 

Istnieją doniesienia o negatywnych skutkach stosowania niektórych słodzików – ale substancje dopuszczone prawnie do spożycia, są uznawane za bezpieczne, zgodnie z obecnym stanem wiedzy. Jeżeli chodzi o smak – jest to kwestia bardzo indywidualna, jednak najczęściej gorycz pojawia się gdy ze słodzikiem po prostu przesadzimy. Mimo wszystko sporo osób stosuje na co dzień słodziki. W książce znalazły się więc zarówno przepisy z wykorzystaniem popularnych słodzików (ksylitol, erytrol, stewia), jak i takie, które ich nie zawierają.

Czy ma pani swój ulubiony przepis w tej książce, do którego lubi Pani wracać?

Często przyrządzam wytrawne muffiny oraz desery owocowe – zapiekane z orzechami gruszki, jabłka czy śliwki pod kruszonką, ale absolutnym hitem w mojej kuchni są ciasto fasolowe i kokosowe kulki jaglane  :)


Agata Lewandowska - doświadczona dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książki Polska kuchnia bezglutenowa oraz Ciasta i desery dla diabetyków. Pracuje w warszawskiej Poradni Dietetycznej Dietosfera.