Szybki obiad - curry z ciecierzycą

cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
przepisy

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

10 czerwca 2024
Szybki obiad - curry z ciecierzycą

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy obiad, który będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą? Curry z ciecierzycą to idealne rozwiązanie, nie tylko jest pełne smaku, ale także dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Bogate w białko roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze, curry z ciecierzycą pomoże utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Przygotowanie jest proste i szybkie, dzięki czemu możesz cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem bez długiego stania w kuchni. Oto przepis, który pozwoli Ci w kilka chwil stworzyć coś wyjątkowego.

*Przepis na 2 porcje
Składniki:

  • 300 g cukinii
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g pasty curry
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 150 g mleczka kokosowego
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 60 g szpinaku 
  • 80 g brązowego ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cukinię i pieczarki w plasterki.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cukinię i pieczarki do odparowania wody.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, pastę curry, pomidory z puszki.
  4. Dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe, wymieszaj.
  5. Gotuj kilka minut do lekkiego zredukowania sosu, na koniec dodaj szpinak. 
  6. Podawaj z ugotowanym brązowym ryżem.


1 porcja
570 kcal | 5,4 WW | 3,2 WBT
W: 54 g | B: 19,6 g | T: 27 g

SMACZNEGO!!


Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką