sylius.ui.loading
sylius.ui.loading

Walentynkowe menu dla diabetyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

11 lutego 2025
Walentynkowe menu dla diabetyka

Kolacja walentynkowa to doskonała okazja, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę smacznym i zdrowym posiłkiem. Jeśli Twój partner lub partnerka choruje na cukrzycę, nie musisz rezygnować z wyjątkowego menu – wystarczy postawić na składniki o niskim indeksie glikemicznym, zdrowe tłuszcze i odpowiednią ilość białka. W tym artykule znajdziesz trzy przepisy na romantyczną kolację: lekką zupę, sycące danie główne i pyszny deser bez cukru. Dzięki nim Wasz wieczór będzie pełen smaku, a jednocześnie przyjazny dla poziomu cukru we krwi. Sprawdź nasze propozycje i przygotuj niezapomnianą kolację walentynkową!

Zupa krem z białych warzyw

1 porcja
191 kcal | 1,8 WW | 1,1 WBT

W: 17,9 g | B: 5,9 g | T: 10 g

całość - 4 porcje
 

Składniki: 

  • 200 g pora
  • 200 g cebuli 
  • 450 g kalafiora
  • 100 g selera
  • 100 g pietruszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g śmietany 30%
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki imbiru, sól, pieprz
  • 2 kromki chleba razowego - 60 g

Sposób przygotowanie:

1. Pokrój warzywa w kostkę, cebulę i pora posiekaj na plasterki. 

2. Na oliwie podsmaż cebulę i pora, wrzuć resztę warzyw, zalej bulionem, gotuj ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. 

3. Dopraw śmietanką i przyprawami.
4. Ostudzoną zupę zblenduj na gładki krem. 

5. Podawaj z grzankami uprażonymi na suchej patelni.

 

Makaron z krewetkami 

1 porcja
480 kcal | 4,8 WW | 2,8 WBT

W: 48,3 g | B: 36,8 g | T: 14,6 g

całość - 2 porcje
 

Składniki:

  • 250 g obranych krewetek
  • 120 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy 
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 100 g szpinaku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g serka śmietankowego 

Sposób przygotowania:

 

1. Rozmroź krewetki, osusz. 

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na dużej patelni na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
4. Dodaj krewetki i smaż 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem. 

5. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, podsmaż a następnie szpinak, duś kilka minut. 

6. Na koniec dodaj serek śmietankowy, wymieszaj, podawaj z makaronem. 


Ciastko czekoladowe

1 porcja
309 kcal | 1,2 WW | 2,5 WBT

W:12 g | B: 6,9 g | T:24,7 g

całość - 4 małe porcje

 

Składniki: 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + 5 g do posmarowania foremek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 15 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g malin

Sposób przygotowania: 

 

1. Foremki wysmaruj masłem. 

2. Rozpuść czekoladę z masłem, ostudź. 

3. Dodaj mąkę, jajka, erytrytol. Wymieszaj. 

4. Przełóż do kokilek i piecz 12 minut w 200 stopniach. 

5. Ostudź 2 minuty, podawaj ciepłe ciastka z malinami. 
 

Smacznego!

sylius.ui.loading
sylius.ui.loading
sylius.ui.loading

Powiązane artykuły

Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków
Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

13 lutego 2023
Szarlotka dla cukrzyka
Szarlotka dla cukrzyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla diabetyka
Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla diabetyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 września 2023
Sernik na zimno z owocami dla cukrzyków
Sernik na zimno z owocami dla cukrzyków

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

11 września 2023
sylius.ui.loading

sylius.ui.loading