Walentynkowe menu dla diabetyka
Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk
11 lutego 2025
Kolacja walentynkowa to doskonała okazja, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę smacznym i zdrowym posiłkiem. Jeśli Twój partner lub partnerka choruje na cukrzycę, nie musisz rezygnować z wyjątkowego menu – wystarczy postawić na składniki o niskim indeksie glikemicznym, zdrowe tłuszcze i odpowiednią ilość białka. W tym artykule znajdziesz trzy przepisy na romantyczną kolację: lekką zupę, sycące danie główne i pyszny deser bez cukru. Dzięki nim Wasz wieczór będzie pełen smaku, a jednocześnie przyjazny dla poziomu cukru we krwi. Sprawdź nasze propozycje i przygotuj niezapomnianą kolację walentynkową!
Zupa krem z białych warzyw
1 porcja
191 kcal | 1,8 WW | 1,1 WBT
W: 17,9 g | B: 5,9 g | T: 10 g
całość - 4 porcje
Składniki:
- 200 g pora
- 200 g cebuli
- 450 g kalafiora
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 50 g śmietany 30%
- 1 łyżka gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki imbiru, sól, pieprz
- 2 kromki chleba razowego - 60 g
Sposób przygotowanie:
1. Pokrój warzywa w kostkę, cebulę i pora posiekaj na plasterki.
2. Na oliwie podsmaż cebulę i pora, wrzuć resztę warzyw, zalej bulionem, gotuj ok. 10-15 minut do miękkości warzyw.
3. Dopraw śmietanką i przyprawami.
4. Ostudzoną zupę zblenduj na gładki krem.
5. Podawaj z grzankami uprażonymi na suchej patelni.
Makaron z krewetkami
1 porcja
480 kcal | 4,8 WW | 2,8 WBT
W: 48,3 g | B: 36,8 g | T: 14,6 g
całość - 2 porcje
Składniki:
- 250 g obranych krewetek
- 120 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 łyżka oliwy
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 50 g serka śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Rozmroź krewetki, osusz.
2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na dużej patelni na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
4. Dodaj krewetki i smaż 1-2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
5. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, podsmaż a następnie szpinak, duś kilka minut.
6. Na koniec dodaj serek śmietankowy, wymieszaj, podawaj z makaronem.
Ciastko czekoladowe
1 porcja
309 kcal | 1,2 WW | 2,5 WBT
W:12 g | B: 6,9 g | T:24,7 g
całość - 4 małe porcje
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła + 5 g do posmarowania foremek
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrytolu
- 15 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g malin
Sposób przygotowania:
1. Foremki wysmaruj masłem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem, ostudź.
3. Dodaj mąkę, jajka, erytrytol. Wymieszaj.
4. Przełóż do kokilek i piecz 12 minut w 200 stopniach.
5. Ostudź 2 minuty, podawaj ciepłe ciastka z malinami.
Smacznego!