Dieta przy cukrzycy typu 2 – co wolno, a czego nie?

cukrzyca typu 2
dieta

Katarzyna Startek | dietetyk

15 lutego 2021
Dieta przy cukrzycy typu 2 – co wolno, a czego nie?

Według statystyk z 2018 roku w Polsce co jedenasty dorosły choruje na cukrzycę, a niemal 90% to osoby z cukrzycą typu 2. Fundamentalną część leczenia stanowi odpowiednia dieta przy cukrzycy, dlatego bardzo ważne jest, aby każdy diabetyk wiedział, co wolno jeść, a czego nie.

Dieta przy cukrzycy typu 2 – na czym polega dieta cukrzycowa?

Spożywane przez nas jedzenie ma znaczny wpływ na poziom glukozy we krwi, który w cukrzycy próbujemy utrzymywać w normie. Tę zależność doskonale obrazuje indeks glikemiczny. IG wskazuje na to, jak szybko po zjedzeniu dany produkt się strawi i podniesie stężenie glukozy we krwi. Każdy produkt porównuje się do IG glukozy, która wynosi 100. Jak łatwo się domyśleć, im bliżej tego poziomu, tym dany produkt jest mniej zalecany dla diabetyków. Produkty spożywcze dzieli się więc na te o niskim (<55), średnim (55-70) oraz wysokim indeksie glikemicznym (>70).

Indeks glikemiczny jest mierzony wyłącznie dla pojedynczych produktów spożywczych. Oczywiście nie jemy na obiad samej marchewki, a na kolację tylko orzechów włoskich, lecz zwykle nasze potrawy składają się z różnych produktów. Dodanie do produktu węglowodanowego, nawet z wysokim indeksem glikemicznym, składników białkowych i tłuszczowych sprawi, że glikemia nie skoczy aż tak bardzo. Dzieje się tak, ponieważ spowolniony zostaje proces wchłaniania składników pokarmowych z jelita do krwi, przez co stężenie cukru wzrasta powoli i ulega mniejszym wahaniom. Dlatego lepszym wyborem jest jedzenie słodkich owoców razem z jogurtem i orzechami, a ziemniaków czy białego ryżu z pieczonym kurczakiem i surowymi warzywami. Wciąż jednak zaleca się, by jak najbardziej ograniczyć produkty o wysokim IG.

Na indeks glikemiczny wpływa również obróbka termiczna. Pokarmy po ugotowaniu, zmiksowaniu czy rozgnieceniu widelcem mają wyższy IG niż pierwotnie. Zalecane jest więc, aby produkty zbożowe gotować al dente, a warzywa jeść w większości w formie surowej (o ile jest to możliwe).

Wśród szczególnie zalecanych przy diet przy cukrzycy są dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH. Są one bogate w nisko przetworzone pokarmy, czyli właśnie te o niskim IG. Mają też potwierdzone badaniami pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy, co jest bardzo ważne dla osób z cukrzycą typu 2.

Dieta cukrzycowa – tabela indeksu glikemicznego

W poniższej tabeli wymienione są przykładowe produkty spożywcze z podziałem na niski (<55), średni (55-70) i wysoki indeks glikemiczny (>70). Tabela oczywiście nie uwzględnia produktów, dla których nie wykonuje się pomiarów indeksu glikemicznego, czyli mięsa, ryb, tłuszczów zwierzęcych czy też olejów roślinnych.

 

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Produkty o średnim indeksie glikemicznym

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Produkty zbożowe

makaron ryżowy, chleb pumpernikiel pełnoziarnisty, kasza bulgur, kasza gryczana, pieczywo gryczane

 

ryż, otręby owsiane, kasza manna, kuskus

kasza gryczana, makaron z białej mąki

białe pieczywo pszenne, drożdżówki i inne wypieki cukiernicze, groszek ptysiowy, kasza jaglana, kukurydziana, płatki kukurydziane i inne śniadaniowe, płatki ryżowe, jaglane, ryż biały, tortille pszenne, sucharki, większość produktów zbożowych bezglutenowych

Owoce

awokado, agrest, borówki, czerwona porzeczka, jeżyny, truskawki, grejpfrut, pomarańcza, wiśnie, maliny, gruszki, jabłka, winogrona, śliwki

 

kiwi, mango, niedojrzały banan, ananas świeży, morele, papaja

owoce suszone, kandyzowane, dżemy,

Warzywa

marchew

kalafior, fasola szparagowa, sałata, szparagi, szpinak, brukselka, pomidory, papryka itd.

bataty, bób surowy;

słodka kukurydza

dynia, kabaczek, rzepa,  rozgotowany bób, puree ziemniaczane, frytki

Rośliny strączkowe

ciecierzyca, soczewica, groch, fasola – zarówno gotowane, jak i z puszki

czarna fasola, konserwowy zielony groszek

 

Nabiał

mleko krowie, napoje roślinne, twaróg chudy, jogurt naturalny, kefir, jaja

mleko skondensowane

 

Inne

orzechy, stewia, ksylitol

 

miód, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, dżemy


Właściwa dieta w cukrzycy typu 2 - czego nie może jeść cukrzyk?

W skrócie można powiedzieć, że cukrzyk nie powinien jeść produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny oraz unikać tych o średnim IG. Można tę zasadę również sprowadzić do tego, by zrezygnować ze wszystkiego, co jest wysoko przetworzone, jak produkty zbożowe z białej mąki, rozgotowane warzywa, słodkie napoje, owoce w postaci suszonej, kandyzowanej, dżemów czy syropów, smakowe jogurty i w zasadzie większość słodyczy. Nie jest jednak tak, że nie wolno tych produktów spożywać w ogóle. Wystarczy uważać na ich ilość, nie rozgotowywać warzyw, ryżu czy makaronu, a do słodkich owoców dodać orzechy i jogurt naturalny. 

Nie należy oczywiście zapominać o tym, iż dieta w cukrzycy ma na celu nie tylko uregulowanie gospodarki węglowodanowej, ale także prewencję nadciśnienia tętniczego i zaburzeń lipidowych. Dlatego też w diecie cukrzycowej powinniśmy ograniczyć sól, alkohol, tłusty nabiał, tłuste rodzaje mięsa jak kaczka, wieprzowina i baranina oraz tłuszcze zwierzęce.

Literatura:

  • Rekomendacje postępowania dietetycznego w cukrzycy. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2017. Dietetyka 2017; 10, Wyd. Spec.
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/68179,indeks-glikemiczny

Powiązane artykuły

Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 1
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 1

Trener zdrowej diety Angelina Ziembińska | diabetyk

10 czerwca 2016
Cukrzyca ciążowa - co jeść? Zalecana dieta
Cukrzyca ciążowa - co jeść? Zalecana dieta

Diabetyk24.pl

25 października 2022
Odchudzanie a cukrzyca
Odchudzanie a cukrzyca

Lek. Magdalena Mroczek

1 czerwca 2021
Dieta cukrzycowa. Stosujecie?
Dieta cukrzycowa. Stosujecie?

Diabetyk24.pl

18 września 2017
Wielkanocny stół diabetyka
Wielkanocny stół diabetyka

Katarzyna Startek | dietetyk

1 kwietnia 2021
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe

Katarzyna Startek | dietetyk

18 stycznia 2022
Kawa a cukrzyca
Kawa a cukrzyca

Katarzyna Startek | dietetyk

24 maja 2021
Dieta przy insulinooporności
Dieta przy insulinooporności

Katarzyna Startek | dietetyk

11 stycznia 2022
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 2
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 2

Trener zdrowej diety Angelina Ziembińska | diabetyk

10 czerwca 2016
5 pożywnych śniadań przy diecie cukrzycowej
5 pożywnych śniadań przy diecie cukrzycowej

Katarzyna Startek | dietetyk

14 kwietnia 2022

Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką