Ładowanie . . .
Ładowanie . . .

Walentynkowe ciasto z borówkami dla diabetyków

przepisy

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

13 lutego 2023

Zbliżają się walentynki, a Tobie wciąż brakuje pomysłu na pyszne, domowe ciasto na wspólny wieczór? Nasze walentynkowe ciasto przygotowane specjalnie dla cukrzyków przez dietetyk Dominikę Juchę-Ladzińską sprawi, że zaskoczysz swoją drugą połówkę. Polecamy zrobić w blasze w kształcie serca, by efekt był jeszcze bardziej zadziwiający. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet osoba, która na co dzień nie zajmuje się przygotowywaniem deserów.

Słodkie walentynki gwarantowane!

 

Przepis na 8 porcji 
 


 

Składniki na ciasto:

  • 60 g mąki owsianej
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 100 g erytrytolu
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml mleka 1,5%
  • 80 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 60 g gorącej wody 

Instrukcja wykonania:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki w misce.
  2. Wymieszaj mokre składniki (oprócz gorącej wody).
  3. Połącz zawartość obu misek, dolej gorącej wody, krótko i energicznie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do formy.
  5. Piecz około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka" w temperaturze 170 stopni. 

Składniki polewy:

  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g borówek

 

     

 

Instrukcja wykonania:

  1. Podgrzej śmietankę prawie do wrzenia, dodaj połamaną czekoladę, odstaw na 5 minut. 
  2. Dokładnie wymieszaj, delikatnie ostudź.
  3. Polej ciasto polewą, przyozdób borówkami.

Na 1 porcję

EnergiaBiałkoWęglowodanyTłuszczeWWWBT
290 kcal6 g22 g20,7 g 
 
2,22

 

Powiązane artykuły

Szarlotka dla cukrzyka
Szarlotka dla cukrzyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe
Ciasto dla cukrzyka (diabetyka) - korzenne ciasto dyniowe

Katarzyna Startek | dietetyk

18 stycznia 2022
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023
Ciasto dla cukrzyka – jak je przygotować?
Ciasto dla cukrzyka – jak je przygotować?

Katarzyna Startek | dietetyk

22 kwietnia 2021

Pobierz naszą aplikację

Diabetyk24.pl zawsze pod ręką