Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) jest to wskaźnik, który określa o ile % podniesie się poziom cukru we krwi po spożyciu 50g węglowodanów danego produktu (białka i tłuszcze mają zerowy IG).
Indeks glikemiczny określa się w skali od 0 do 100. Glukoza jest wzorcem dla wszystkich produktów (IG 100) - trzeba na to zwrócić uwagę szukając tabeli, z której chcemy skorzystać, ponieważ często za wzorzec brane jest błędnie np. białe pieczywo i wtedy cała tabela jest nieprawidłowo skonstruowana. Tabela IG z 2008 roku
Osoba chora na cukrzycę powinna wybierać produkty o niskim i średnim Indeksie glikemicznym.
Do 50 - niski IG
50-70 - średni IG
Powyżej 70 - wysoki IG
Indeks glikemiczny mimo wszystko nie jest idealny - był badany wyłącznie na osobach zdrowych - i należy podchodzić do niego z odpowiednim dystansem. Określa jedynie jak zachowuje się dany produkt pojedynczo. Jest również zależny od wielu czynników:
- Stopnień rozdrobnienia produktów
- Inne składniki posiłku
- Forma skrobi występująca w produktach
- Stopień przetworzenia i dojrzałości produktów
- Temperatura posiłku
- Zawartość błonnika
- Ilość produktów
- Inne czynniki
Produkty mocno przetworzone będą miały wyższy Indeks glikemiczny niż te naturalne. Dlatego zdecydowanie zdrowiej samemu komponować posiłek niż korzystać z "szybkiego" jedzenia:
- Płatki błyskawiczne - IG 83
- Płatki owsiane niegotowane - IG 40
"Produkty surowe lub niedojrzałe (np. zielone banany) mają zazwyczaj niższy IG niż produkty gotowane czy dojrzałe. Wynika to z tego, że skrobia w procesie obróbki termicznej czy dojrzewania rozkłada się na czynniki pierwsze i w konsekwencji jest więcej cząsteczek glukozy w produkcie. Przykładowo:
- Zielony banan 80% skrobi - IG 40
- Dojrzały banan 5% skrobi - IG 79
- Marchew surowa IG 30
- Marchew gotowana IG 80
Ładunek glikemiczny
Ładunek glikemiczny (ŁG) to wskaźnik, który określa w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową. Ładunek glikemiczny jest istotny, ponieważ Indeks glikemiczny nie daje nam pełnej informacji o produkcie - określa jedynie węglowodany. Przykładowo produkt o niskim IG może zawierać bardzo dużo tłuszczu.
Jak obliczyć Ładunek glikemiczny?
Węglowodany (g) produktu mnożymy przez Indeks glikemiczny produktu i następnie dzielimy przez 100.
Poniżej 10 - niski ŁG
11-19 - średni ŁG
Powyżej 20 - wysoki ŁG