Ciasto na halloween dla diabetyka - Ciasto marchewkowe
Diabetyk24.pl
29 października 2024Halloween to czas pełen słodkich smakołyków, ale osoby z cukrzycą również mogą cieszyć się pysznymi wypiekami bez obaw o skoki poziomu cukru we krwi. Dla diabetyków przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na halloween na ciasto, które idealnie wpisuje się w halloweenowy klimat. Ten przepis na Halloween jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dostosowany do potrzeb osób dbających o swoje zdrowie. W naszym artykule znajdziesz przepis dla diabetyka, który pozwoli Ci bezpiecznie świętować Halloween z pysznym i efektownym wypiekiem.
Jak przygotować idealne ciasto na halloween?
Składniki:
10 porcji
Ciasto:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g erytrytolu
- 150 ml oleju
- 200 g marchewki startej na grubej tarce
- 100 g pomarańczy
Polewa:
- 135 g serka śmietankowego
- 200 g waniliowego serka ze skyrem (bez cukru)
- 40 g pudru z erytrytolu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 5 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj suche składniki - mąkę, przyprawy, sodę, proszek, wiórki kokosowe.
2. Ubij całe jajka z erytrytolem na biały puch, powoli wlej do masy jajecznej olej i wymieszaj.
3. Połącz suche składniki z masą jajeczną, dodaj startą marchewkę i pomarańcze.
4. Przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm i piecz ok. 60 minut w 150 stopniach do “suchego patyczka”.
5. Przygotuj krem ubijając razem serek śmietankowy, serek waniliowy i erytrytol.
6. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i przełóż do rękawa cukierniczego.
7. Ostudzone ciasto przykryj kremem waniliowym i udekoruj gorzką czekoladą robiąc pajęczynę i wzorki.
1 porcja
343 kcal | 1,8 WW | 2,6 WBT | W: 18 g | B: 8,2 g | T: 25,4 g