Ciasto na halloween dla diabetyka - Ciasto marchewkowe

cukrzyca typu 1
cukrzyca typu 2
przepisy
dieta
halloween

Diabetyk24.pl

29 października 2024
Ciasto na halloween dla diabetyka - Ciasto marchewkowe

Halloween to czas pełen słodkich smakołyków, ale osoby z cukrzycą również mogą cieszyć się pysznymi wypiekami bez obaw o skoki poziomu cukru we krwi. Dla diabetyków przygotowaliśmy wyjątkowy przepis na halloween na ciasto, które idealnie wpisuje się w halloweenowy klimat. Ten przepis na Halloween jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, dostosowany do potrzeb osób dbających o swoje zdrowie. W naszym artykule znajdziesz przepis dla diabetyka, który pozwoli Ci bezpiecznie świętować Halloween z pysznym i efektownym wypiekiem.

Jak przygotować idealne ciasto na halloween?

Składniki:

10 porcji

Ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g erytrytolu
  • 150 ml oleju
  • 200 g marchewki startej na grubej tarce
  • 100 g pomarańczy

Polewa:

  • 135 g serka śmietankowego
  • 200 g waniliowego serka ze skyrem (bez cukru)
  • 40 g pudru z erytrytolu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 ml oleju 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj suche składniki - mąkę, przyprawy, sodę, proszek, wiórki kokosowe. 

2. Ubij całe jajka z erytrytolem na biały puch, powoli wlej do masy jajecznej olej i wymieszaj. 

3. Połącz suche składniki z masą jajeczną, dodaj startą marchewkę i pomarańcze.
4. Przełóż do tortownicy o średnicy 25 cm i piecz ok. 60 minut w 150 stopniach do “suchego patyczka”.
5. Przygotuj krem ubijając razem serek śmietankowy, serek waniliowy i erytrytol.
6. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i przełóż do rękawa cukierniczego. 

7. Ostudzone ciasto przykryj kremem waniliowym i udekoruj gorzką czekoladą robiąc pajęczynę i wzorki. 

 

1 porcja
343 kcal | 1,8 WW | 2,6 WBT | W: 18 g | B: 8,2 g | T: 25,4 g

Powiązane artykuły

Brownie z fasoli - idealne dla diabetyka
Brownie z fasoli - idealne dla diabetyka

Diabetyk24.pl

30 października 2023
Sernik dyniowy dla diabetyka
Sernik dyniowy dla diabetyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

23 października 2023
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 1
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 1

Trener zdrowej diety Angelina Ziembińska | diabetyk

10 czerwca 2016
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 2
Zbilansowana dieta w cukrzycy typu 2

Trener zdrowej diety Angelina Ziembińska | diabetyk

10 czerwca 2016
Jakie produkty mają niski IG?
Jakie produkty mają niski IG?

Lek. Aleksandra Maciążka-Malec

19 października 2022
Jakie produkty mają wysokie IG?
Jakie produkty mają wysokie IG?

Lek. Aleksandra Maciążka-Malec

15 października 2020
Owoce w cukrzycy typu II
Owoce w cukrzycy typu II

Magdalena Ślusarczyk | Śląski Uniwersytet Medyczny

1 grudnia 2020
Co może jeść cukrzyk typu II w czasie Świąt?
Co może jeść cukrzyk typu II w czasie Świąt?

Katarzyna Startek | dietetyk

18 grudnia 2020
 Miód i cukrzyca – czy to bezpieczne połączenie?
Miód i cukrzyca – czy to bezpieczne połączenie?

Katarzyna Startek | dietetyk

14 sierpnia 2021
Jak powinna wyglądać dieta przy hipoglikemii reaktywnej?
Jak powinna wyglądać dieta przy hipoglikemii reaktywnej?

Katarzyna Startek | dietetyk

27 września 2021
Jaki słodzik wybrać dla cukrzyka?
Jaki słodzik wybrać dla cukrzyka?

Katarzyna Startek | dietetyk

20 grudnia 2021
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej
Babka czekoladowa z mąki orkiszowej

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

5 kwietnia 2023
Szarlotka dla cukrzyka
Szarlotka dla cukrzyka

Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk

27 marca 2023

Pobierz naszą aplikację

zawsze pod ręką