Deser piernikowy z mascarpone dla diabetyka
Dominika Jucha-Ladzińska | dietetyk
4 grudnia 2024Święta to idealny moment na cieszenie się wyjątkowymi smakami, ale słodkości nie muszą oznaczać kompromisów w diecie diabetyka. Nasz piernikowy deser z mascarpone to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą połączyć świąteczne aromaty z troską o zdrowie.
Korzenny aromat piernika, aksamitna konsystencja mascarpone i przemyślane składniki sprawiają, że deser ten jest idealny dla każdego, kto ceni sobie smak i zdrowie.
Składniki ( 4 porcje) :
- 120 g świeżej żurawiny
- 40 g erytrytolu
- 40 g wody
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 30 g mielonego erytrytolu
- 60 g ciastek zbożowych bez cukru
- 20 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos żurawinowy - podgrzewaj żurawinę, wodę i erytrytol w rondlu przez kilka minut do momentu rozpadnięcia się żurawiny i powstania gęstego sosu. Odstaw do ostudzenia.
2. Ciasteczka pokrusz lub zmiel, wymieszaj z roztopionym masłem, rozłóż na dnie do 4 szklanek.
3. Ubij na gładki krem razem mascarpone ze śmietaną, pudrem z erytrytolu i przyprawą piernikową. Przełóż do szklaneczek (zostawiając 4 łyżki kremu do ozdoby).
4. Na wierzch deserów wyłóż sos żurawinowy, wyciśnij pozostały krem przez rękaw cukierniczy na wierzchu każdego deseru.
1 porcja
363 kcal | 1,7 WW | 2,9 WBT
W: 17,4 g | B: 3,7 g | T: 31,1g