Czy na pewno chcesz wykonać tę akcję?
Czekolada i batony
Czekolada - gorzka, deserowa, mleczna - nazywana jest królową słodyczy. Uwielbiają ją ludzie na całym świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rośnie kakaowiec właściwy (inaczej drzewo kakaowe, łac. Theobroma cacao), z którego owoców pozyskuje się kakao i masło kakaowe, będące głównymi składnikami czekolady. Czekolada przez lata była otaczana wielką czcią, a jej kult rozwinęli Majowie w trzecim wieku naszej ery. W Europie początek przemysłu czekoladowego datuje się na XVII wiek. Przez lata doskonalono receptury, aby uzyskać jak najlepszy smak i konsystencję czekolady. Kluczowe w tym zakresie okazały się dwie kwestie: umiejętność uzyskania kakao w formie sypkiej, które poprawiło fakturę czekolady oraz dodatek wanilii i cukru (na początku czekolada był zbyt gorzka i nie zyskała zbyt dużej akceptacji Europejczyków). I tak oto powstała czekolada, czyli wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.
Czekolada bez cukru dla diabetyków
Wiemy, że spożywanie cukru przez osoby chore na cukrzycę może skutkować trudnymi do opanowania, gwałtownymi wahaniami poziomu glikemii. Im częściej diabetyk boryka się z wysokim poziomem cukru we krwi, tym większe jest ryzyko powikłań cukrzycy. A więc czy osoby chore na cukrzycę mogą jeść czekoladę? Czy istnieje czekolada odpowiednia dla cukrzyków? Średnia zawartość cukru w czekoladach gorzkich wynosi 26 g cukru w 100 g czekolady i jest dwukrotnie niższa niż w czekoladach mlecznych (56 g/100 g). Ilość cukru w czekoladach gorzkich maleje wraz ze wzrostem ilości masy kakaowej. Czekolady o zawartości 90% kakao zawierają najmniej cukru – jedynie ok. 7-13 g cukru w 100 g czekolady. I to one będą najmniej i najwolniej podnosiły poziom cukru we krwi. Z drugiej strony im więcej kakao ma czekolada, tym ma w sobie mniej słodyczy. Nie każdy lubi typowe gorzkie czekolady. Poza tym czasem mamy ochotę na coś słodkiego. Z pomocą przychodzą nam specjalne czekolady bez cukru, w których nie znajdziesz cukrów prostych, które negatywnie wpływającej na poziom cukru we krwi. Taka czekolada dla diabetyka swój słodki smak zawdzięcza dodanym zamiast cukru słodzikom. Może to być ksylitol, stewia lub maltitol. W sklepie diabetyk24.pl mamy szeroki wybór czekolad bezcukrowych, dzięki którym każdy diabetyk ma wybór i nie musi spożywać klasycznych słodyczy z dodatkiem cukru. Dostępne w naszym sklepie czekolady dla cukrzyków to:
- czekolady gorzkie (o różnej zawartości kakao, wiele z ciekawymi dodatkami, np. cynamonem, miętą, kokosem, ziarnami kakaowca, orzechami laskowymi, kawą, bananami lub pomarańczami)
- czekolady mleczne (klasyczne oraz m.in. z dodatkiem migdałów, czy solą i karmelem, z pomarańczą, z truskawkami, z nadzieniem pralinowym, z orzechami)
- czekolady deserowe (klasyczne oraz z owocami leśnymi)
- czekolady białe (np. o smaku matcha z kokosem i cytryną, z truskawkami, płatkami kokosowymi, z kiwi)
Czekolady dla diabetyków, które możesz kupić w sklepie diabetyk24.pl to czekolady marki Torras (bezcukrowe i bezglutenowe), czekolady marki Xucker, belgijskie czekoladya marki Cavalier, czekolady marki Pure&Good oraz Sly Nutriţia SRL. Oczywiście należy pamiętać, że czekolady bezcukrowe to czekolady, które nie mają dodanego cukru, ale mogą zawierać cukier, który naturalnie występuje w składnikach danej czekolady np. w mleku (w przypadku czekolad mlecznych i białych) oraz w dodanych owocach.
Oprócz czekolad bez cukru w naszej ofercie znajdziesz również pralinki bezcukrowe oraz kremy czekoladowo-orzechowe słodzone stewią lub tagatozą. Wypróbuj proponowane przez nas czekolady, i korzystaj ze zdrowych alternatyw dla tradycyjnych słodyczy.