Ksylitol - cukier brzozowy z Finlandii - opakowanie 500g
Informacja dla diabetyków: 20g = 1WW*
Właściwości:
jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru,
zawiera o 40 procent mniej kalorii i o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru.
ma indeks glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier
w 100% naturalny produkt wytwarzany z kory brzozowej
jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Dlatego zaleca się jako słodzik bez cukru dla diabetyków i dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.
powoduje zmniejszenie łaknienia na słodycze
może z zastąpić cukier do przyrządzania produktów kulinarnych
FDA (Amerykańska Agencja ds Żywności i Leków) uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy.
JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
doskonała i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego cukru.